BLOG

/BLOG

Kwiecień 2018

GALARETKOWIEC CHOCO-CHIA-MANGO

 

GALARETKOWIEC CHOCO-CHIA-MANGO!

Lubicie mango? ja właśnie polubiłem
Przedstawiam Wam:
GALARETKOWIEC CHOCO-CHIA-MANGO 

✔ Minimalna ilość kalorii,
✔ Znakomite na ciepłe dni,
✔ Rozpływające się w ustach,
✔ Przyciągające zapachem,

Wyszło niesamowicie! Jego smak uzależnia. Daje sobie uciąć rękę
Z każdym kawałkiem chce się więcej, i więcej, i więcej…

Chcecie przepis?

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 2,4g
Tłuszcze: 3,6g
Węglowodany: 6,5g
Kalorie: 71

Chcecie przepis?

Składniki:

Spód
➡️ 45g daktyli @krukam,
➡️ 3 łyżki mąki kokosowej @krukam, 
➡️ 1 łyżka oleju kokosowego @krukam, 
➡️ 15g kakao, 

Masa chia
➡️ 350g jogurtu naturalnego,
➡️ 150ml mleka kokosowego, 
➡️ 5 łyżeczek nasion chia,
➡️ 3 łyżeczki żelatyny,
➡️ ksylitol wedle uznania @krukam
➡️ ekstrakt waniliowy @guiltfree

Galaretka mango
➡️  1 dojrzałe mango, 
➡️  sok z jednej cytryny, 
➡️  ksylitol wedle uznania @krukam
➡️  1 łyżeczka żelatyny

 

Wykonanie:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Odlewamy wodę i blendujemy razem kakao i rozpuszczonym olejem kokosowym. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Zbijamy w kulę. Następnie formę (u mnie 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i kulę rozprowadzamy równomiernie w naszej formie. Wkładamy do lodówki.
2. Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem, ksylitolem, ekstraktem waniliowym i nasionami chia. Odstawiamy na około godzinę aby nasiona wchłonęły płyn. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy. Przelewamy  na nasz spód i wstawiamy do lodówki.
3. Mango obieramy i blendujemy na mus, dodajemy ksylitol, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na stężoną masę z chia i ponownie umieszczamy w lodówce. Po około godzinie ciasto jest gotowe do krojenia i wchłonięcia 

 Całość dzielimy na 16 kawałów 

Szczególne podziękowanie dla firmy KRUKAM za niezbędne produkty.

 


 

Marzec 2018

DIETETYCZNA WANILIOWO – KAKAOWA BABKA WIELKANOCNA

DIETETYCZNA WANILIOWO – KAKAOWA BABKA WIELKANOCNA!

Macie ochotę na klasyczną, wielkanocną Babkę? 🍮

Bardzo proste i szybkie przygotowanie, a smak po prostu idealny. Doskonała do porannej kawy czy herbaty ☕🍵 i znakomity zamiennik tej mniej zdrowej wersji 😊

Będziecie zadowoleni! Zakład? 🐇

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 2,6g
Tłuszcze: 8,4g
Węglowodany: 10,2g
Kalorie: 127

Chcecie przepis?

Składniki:

Spód
➡️ 4 jaja „L”,
➡️ 170g mąki ryżowej,
➡️ dojrzały banan,
➡️ 3 łyżki ksylitolu
➡️ aromat waniliowy,
➡️ 1 łyżka kakao,
➡️ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
➡️ 1 opakowanie waniliowego budyniu bez cukru,
➡️ pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
➡️ kilka kropel aromatu waniliowego

 

Wykonanie banalnie proste:
1. Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, budyń i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy.
2. Dzielimy na 2, do jednej części dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao. Mieszamy i łączymy, wlewając do formy.
3. Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, wkładamy formę i pieczemy przez ok. 35-40 minut.

Całość dzielimy na 16 kawałów

 



 

ORZECHOWO – WANILIOWE CIASTO MONTE

ORZECHOWO – WANILIOWE CIASTO MONTE!

Kto z nas nie jadł pysznego serka MONTE?
Pamiętacie ten orzechowo – waniliowy smak? Ja po pierwszej łyżce mojego deseru wiedziałem, że jest IDENTYCZNY jak ten, z opakowania dostępny w sklepach

Przygotowanie mega szybkie, tak samo jak konsunowanie

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 2,3g
Tłuszcze: 10,9g
Węglowodany: 7,8g
Kalorie: 136

Chcecie przepis?

Składniki:

Spód
➡️ 100g zmielonych migdałów (od @bakalland ) ,
➡️ 2 łyżki oleju kokosowego (od @krukam )

Jasny krem
➡️ 300g stałej części mleczka kokosowego,
➡️ 2 łyzki miodu ,
➡️ aromat waniliowy,
➡️ 25g eksponowanych zbóż,

Ciemny krem
➡️ 150g stałej części mleczka kokosowego,
➡️ 70g gorzkiej czekolady minimum 70%,

 

Wykonanie banalnie proste:
1. Olej kokosowy rozpuszczamy, mieszamy razem z migdałami. Powstałą masę wykładamy  na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18cm). Chowamy do lodówki.
2. Śmietankę kokosową ubijamy, dodajemy miód, wanilię, mieszamy. Na koniec dokładamy ekspandowane zboża i ponownie mieszamy. Krem przekładamy na migdałowy spód i chowamy do lodówki.
3. Roztapiamy gorzką czekoladę. Mleczko kokosowe ubijamy i dodajemy przestudzoną czekoladę Dokładnie mieszamy i wylewamy na jasną warstwę. Posypujemy ekspandowanym zbożem i chowamy do lodówki na około 1.5 godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić.

Całość dzielimy na 16 kawałów

Wielkie podziękowania dla firmy:
BAKALLAND https://www.facebook.com/BakallandSA/
oraz
KRUKAM https://www.facebook.com/krukampl/

SERNIK BANANOWY NA CZEKOLADOWYM SPODZIE Z POLEWĄ Z MASŁA ORZECHOWEGO

SERNIK BANANOWY NA CZEKOLADOWYM SPODZIE Z POLEWĄ Z MASŁA ORZECHOWEGO!

Macie ochotę na coś, co zwala z nóg za pośrednictwem swojego smaku?

Przedstawiam Wam…
Sernik bananowy na czekoladowym spodzie z polewą z masła orzechowego

✔ wyglądem przyciąga,
✔ zapachem powala,
✔ smakiem uzależnia.

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 2,2g
Tłuszcze: 13,6g
Węglowodany: 7,2g
Kalorie: 160

Składniki potrzebne do wykonania:

Spód:
➡️ 100g ciastek zbożowych bez cukru ,
➡️ 1 łyżka kakao,
➡️ 2 łyzki rozpuszczonego oleju kokosowego,

Masa:
➡️ 375g mascarpone,
➡️ 1 banan ,
➡️ 100ml mleka kokosowego,
➡️ 1,5 łyżki ksylitolu,
➡️ 1 łyżka żelatyny,

Polewa orzechowa:
➡️ 2 łyzki masła orzechowego ,
➡️ 1 łyżka oleju kokosowego,
➡️ 1 łyżka zmielonego ksylitolu.

Wykonanie banalnie proste:
1. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy kakao i olej kokosowy, mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem. Równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki.
2. Mleko kokosowe gotujemy, dodajemy ksylitol, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i blendujemy z mascarpone i bananem. Równomiernie rozprowadzamy na spód i wkładamy do lodówki.
3. Składniki na polewę rozpuszczamy w garnku i mieszamy. Czekamy aż ostygnie i polewamy nasze ciasto. Wkładamy do lodówki.

Całość dzielimy na 16 kawałów






KOKOSOWA FIT TARTA – SZYBKA I PROSTA

 

KOKOSOWA FIT TARTA!

Bardzo prosta i pyszna FIT TARTA KOKOSOWA

Przygotowanie jest bardzo proste, robi się ją szybko, a zjedzenie jej potrafi wprawić w zachwyt nie wierzysz? Spróbuj zrobić, a zakochasz się w jej smaku!

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 3,1g
Tłuszcze: 10,4g
Węglowodany: 12,7g
Kalorie: 152

Produkty potrzebne do wykonania tarty:

Spód:
(U mnie forma 26cm)
➡️ 3 jajka wielkości M ,
➡️ 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego,
➡️ 3 czubate łyżki kakao,
➡️ 3/4 szklanki mąki ryżowej,
➡️ 1/4 szklanki mąki kokosowej,
➡️ 3 łyzki ksylitolu (lub innego słodzidła),
➡️ pół łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa kokosowa:
➡️ 350g jogurtu naturalnego,
➡️ 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego,
➡️ 6 łyżek wiórków kokosowych,
➡️ ok. 5 łyżek mąki kokosowej,
➡️ 3 łyzki ksylitolu,

Polewa czekoladowa:
➡️ 50g dobrej gorzkiej czekolady ,
➡️ 5 łyżek mleka kokosowego ,

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka, rozpuszczony olej, ksylitol, proszek i kakao wymieszać, dodać stopniowo mąkę i mieszamy tak, aby powstało ciasto, które nie lepi się do rąk. Dobrze zagnieść, wykleić spód, włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, piec w 180 stopniach.

2. Rozpuścić olej, wymieszać z jogurtem, ksylitolem i wiórkami. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać do uzyskania gęstego kremu. Wyłożyć na wystudzony spód i włożyć na kilka godzin do lodówki.

3. Podgrzać mleko, dodać czekoladę, rozpuścić i polać na ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego!!

 

 

DZIELIMY NA 16 KAWAŁKÓW.

Grudzień 2017

MLECZNO ORZECHOWY WAFELEK KNOPPERS

MLECZNO ORZECHOWY WAFELEK KNOPPERS

Święta tuż tuż, 2017 rok leci jak szalony, więc postanowiłem jeszcze w tym roku wejść do kuchni i stworzyć dla Was coś, co zdecydowanie zaspokoi Wasze kubki smakowe 😋😋😋

MLECZNO ORZECHOWY WAFELEK KNOPPERS!

Jest przepyszny. Pierwszy gryz robi wrażenie, później już tylko pogłębiasz się w smaku. Chcesz spróbować? Zrób!
Szybkie przygotowanie robi z niego coś wyjątkowego, co z pewnością będzie powtarzane przeze mnie ze względu na smak 😊

 

Wartości odżywcze (1 wafelek):

Białko: 5,9g
Tłuszcze: 21,7g
Węglowodany: 20,7g
Kalorie: 322

Składniki:

KNOPPERS
➡️ 2 wafle tortowe,
➡️ 80g masła orzechowego,
➡️ 250g daktyli bez pestek,
➡️ 150ml mleka kokosowego,
➡️ pół tabliczki gorzkiej czekolady,
➡️ 200g ulubionych orzechów,
➡️ opcjonalnie, odżywka białkowa o smaku orzechowym.

 

PRZYGOTOWANIE:
1. 
Wafle tortowe wrzucamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni, aby ładnie je przyrumienić.

2. Daktyle namaczamy we wrzątku przez 15 minut, następnie blendujemy je z masłem orzechowym i orzechami. Równomiernie rozprowadzamy powstałą masę na jednym waflu, przykrywamy drugim i dzielimy na 9 części.

3. W kąpieli z mleka, rozpuszczamy czekoladę i odżywkę białkową, mieszamy. Następnie moczymy każdą ze ścianek w naszej czekoladzie.

 

 

 

 

FIT PRINCESSA

FIT WAFELEK – PRINCESSA

Przedstawiam Wam kolejny rarytas, z którym każdy miał kiedyś do czynienia…
FIT PRINCESSA, czyli mega smaczny baton, który wykonuje się tak samo szybko, jak i szybko się go pochłania 😎🔥

Mocno kokosowa! Chrupiąca! Najlepsza!

Chcecie? Proszę Bardzo!

 

 

Wartości odżywcze (1 wafelek):
Białko: 3,5g
Tłuszcze: 37,2g
Węglowodany: 15,6g
Kalorie: 414

Składniki:

Wafelek
➡️ 3 wafle ryżowe,
➡️ 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych,
➡️ aromat kokosowy,
➡️ 3 łyżki jogurtu naturalnego, kremowego,

Polewa
➡️ 60g oleju kokosowego nierafinowanego (firma Intenson: http://intenson.pl/)
➡️ 30g odżywki białkowej o smaku Biała Czekolada,

 

PRZYGOTOWANIE:
1. 
Wafle ryżowe drobno gnieciemy. Następnie dodajemy wiórki i mieszamy.

2. Rozpuszczony olej kokosowy łączymy z aromatem i dodajemy do reszty. Mieszamy i formujemy 2 wafle. Wkładamy do zamrażarki na godzinę.

3. Rozpuszczony olej kokosowy łączymy z odżywką białkową i mieszamy. Polewamy masą nasze wafle, na których szybko zastyga. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut.

 

 

 

 

ŚWIĄTECZNE fit PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE FIT PIERNICZKI

 

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nie zdążyłem się odwrócić a już mamy grudzień
Z tej okazji postanowiłem upiec świąteczne pierniczki, w sam raz na zimne dni, jako dodatek do gorącej herbatki ☕

Wyszły idealnie.
Smak? Musicie spróbować

 

Wartości odżywcze (1 pierniczek):
Białko: 0,5
Tłuszcze: 3,6g
Węglowodany: 37,5g
Kalorie: 46,8

Składniki:

Ciasto
➡️ 100g mąki kokosowej,
➡️ 75g mąki migdałowej,
➡️ 75g oleju kokosowego (roztopionego),
➡️ 50g odżywki białkowej (o smaku piernika/ciasteczka),
➡️ 1 całe jajo,
➡️ 10g syropu klonowego,
➡️ 100g mleka kokosowego,
➡️ pół łyżeczki proszku do pieczenia,
➡️ 30g przyprawy do pierników,
➡️ łyżeczka aromatu waniliowego,
➡️ gorzka czekolada do dekoracji (lub pisaki do dekoracji tak jak u mnie).

 

PRZYGOTOWANIE:
1. 
Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

2. Dodajemy do całości roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy, jajo, mleko kokosowe, aromat waniliowy. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulę. Ciasto wałkujemy na stole, który wcześniej posypujemy mąką, aby nie przywarło do powierzchni. Wycinamy wzorki.

3. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Nasze formy wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Całość dekorujemy po ostygnięciu.

Mi wyszło 35 pierniczków 🙂

 

 

Listopad 2017

DIETETYCZNE CIASTO RAFAELLO

DIETETYCZNE CIASTO RAFAELLO

 

Chcecie przeżyć coś na prawdę niezwykłego? Zróbcie Rafaello w zdrowej wersji 🙈😍
Ja, osobiście jestem zachwycony tym, co udało mi się stworzyć własnoręcznie.

Przygotowanie nie jest skomplikowane a efekt końcowy jest po prostu bombowy! 💣💣💣 zakład? Trzymajcie się foteli!

Nigdy nie sądziłem, że jestem w stanie samodzielnie przygotować takie cudo 😍

 

Wartości odżywcze (1 kawałek):
Białko: 15,1g
Tłuszcze: 34,0g
Węglowodany: 37,5g
Kalorie: 517,5

Składniki:

Spód
➡️ 150g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych,
➡️ 175g wiórków kokosowych,
➡️ 50g masła orzechowego (u mnie z nerkowców),

Krem
➡️ 100g kaszy jaglanej,
➡️ 5 łyżek wiórków kokosowych,
➡️ 450ml mleka kokosowego,
➡️ aromat kokosowy,
➡️ łyżka miodu,
➡️ migdały,

Polewa
➡️ puszka białej fasoli,
➡️ 3 łyżeczki miodu,
➡️ 1.5 szklanki wiórków kokosowych,
➡️ 1/2 szklanki mleka kokosowego,

PRZYGOTOWANIE:
1. 
Zaczynamy od środka, gdyż nasza masa musi później godzinkę spędzić w lodówce.
Kaszę płuczemy pod wrzątkiem aby pozbyć się goryczy,  następnie wrzucamy do garnka, do którego dodajemy mleko, wiórki, aromat i miód. Gotujemy tak długo, aż kasza wsiąknie całe mleko. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie na godzinę do lodówki.

2. Zabieramy się za spód.
Orzeszki ziemne blendujemy razem z wiórkami, następnie dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy. Wykładamy na formę (u mnie 24cm średnica) i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Wyciągamy naszą masę, mieszamy ponownie i rozprowadzamy równomiernie na spód. Następnie wykładamy migdały.

3. Fasolę płuczemy pod wodą, następnie blendujemy na gładką masę, dodajemy wiórki, miód i mleko, ponownie blendujemy..
Masę wylewamy na nasze ciasto i wkładamy do lodówki na ok. godzinkę.

Kroimy na 8 kawałków.
Powstałe ciasto przechowujemy w lodówce.

ORZECHOWA TARTA M&M`s

ORZECHOWA TARTA M&M`s

Lubicie eksperymenty w kuchni? JA TEŻ!

Złapcie się czegoś, bo teraz prawdziwy odlot. Prawdziwa kosa. Niesamowicie PYSZNA rakieta 😀

Uwaga uwaga! Attention attention!

 

ORZECHOWA TARTA M&M`s

Warto zrobić, jeśli chcesz odlecieć w kosmos, poprzez zamknięcie oczu.

 

Wartości odżywcze (1 kawałek):
Białko: 12,1g
Tłuszcze: 33,3g
Węglowodany: 27,61g
Kalorie: 452

 

Składniki:

Spód:
– 150g cukierków M&M`s
– 80g płatków jaglanych
– 80g masła orzechowego
– 40g odżywki białkowej o smaku ciasteczka
– 15g gorzkiego kakao
– 30g mleka kokosowego

Krem:
– 500g serka mascarpone
– 250g jogurtu naturalnego
– 60g mąki kokosowej
– 30g odżywki białkowej o smaku orzechowym
– 50g cukierków M&M`s
– 20g stevii

 

PRZYGOTOWANIE:
1.
Płatki jaglane, odżywkę białkową oraz kakao blendujemy. Następnie robimy to samo z cukierkami i dodajemy je do reszty. Na sam koniec rozpuszczone masło orzechowe dodajemy do całości i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy mleko kokosowe. Całość wykładamy na blaszkę (u mnie średnica 27cm) i chowamy do lodówki.

2. Serek mascarpone ścieramy razem z jogurtem naturalnym. Do całości dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz stevię, następnie wszystko mieszamy. Dodajemy całe cukierki i kilkukrotnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na naszą tartę, następnie dekorujemy resztką M&M`s i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Kroimy na 10 kawałków.
Powstałą tartę przechowujemy w lodówce.

Inspirowałem się przepisami Łukasza Gąsińskiego (MrFit) – pięknie dziękuję za inspirowanie!

Listopad 2016

PrzePYSZNE Fit – Bajaderki

Dzisiejszego dnia zrobiłem coś, co nie zajmuje dużo czasu, nie jest mega wielką bombą kaloryczną a poprawia nastrój i sprawia, że uśmiech z twarzy nie schodzi nawet w momencie konsumowania tych dobroci 😀 Idealne na deser. 

(więcej…)

Kwiecień 2016

Wspólna pasja

Sobota, dziś zaczyna się super weekend w Kielcach, gdzie zawodnicy będą rywalizować między sobą na Mistrzostwach Polski Kulturystyki i Fitness…

(więcej…)