GALARETKOWIEC CHOCO-CHIA-MANGO!

Lubicie mango? ja właśnie polubiłem
Przedstawiam Wam:
GALARETKOWIEC CHOCO-CHIA-MANGO 

✔ Minimalna ilość kalorii,
✔ Znakomite na ciepłe dni,
✔ Rozpływające się w ustach,
✔ Przyciągające zapachem,

Wyszło niesamowicie! Jego smak uzależnia. Daje sobie uciąć rękę
Z każdym kawałkiem chce się więcej, i więcej, i więcej…

Chcecie przepis?

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 2,4g
Tłuszcze: 3,6g
Węglowodany: 6,5g
Kalorie: 71

Chcecie przepis?

Składniki:

Spód
➡️ 45g daktyli @krukam,
➡️ 3 łyżki mąki kokosowej @krukam, 
➡️ 1 łyżka oleju kokosowego @krukam, 
➡️ 15g kakao, 

Masa chia
➡️ 350g jogurtu naturalnego,
➡️ 150ml mleka kokosowego, 
➡️ 5 łyżeczek nasion chia,
➡️ 3 łyżeczki żelatyny,
➡️ ksylitol wedle uznania @krukam
➡️ ekstrakt waniliowy @guiltfree

Galaretka mango
➡️  1 dojrzałe mango, 
➡️  sok z jednej cytryny, 
➡️  ksylitol wedle uznania @krukam
➡️  1 łyżeczka żelatyny

 

Wykonanie:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Odlewamy wodę i blendujemy razem kakao i rozpuszczonym olejem kokosowym. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Zbijamy w kulę. Następnie formę (u mnie 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i kulę rozprowadzamy równomiernie w naszej formie. Wkładamy do lodówki.
2. Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem, ksylitolem, ekstraktem waniliowym i nasionami chia. Odstawiamy na około godzinę aby nasiona wchłonęły płyn. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy. Przelewamy  na nasz spód i wstawiamy do lodówki.
3. Mango obieramy i blendujemy na mus, dodajemy ksylitol, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na stężoną masę z chia i ponownie umieszczamy w lodówce. Po około godzinie ciasto jest gotowe do krojenia i wchłonięcia 

 Całość dzielimy na 16 kawałów 

Szczególne podziękowanie dla firmy KRUKAM za niezbędne produkty.