GALARETKOWIEC CHOCO-CHIA-MANGO!
Lubicie mango? ja właśnie polubiłem
Przedstawiam Wam:
GALARETKOWIEC CHOCO-CHIA-MANGO
Minimalna ilość kalorii,
Znakomite na ciepłe dni,
Rozpływające się w ustach,
Przyciągające zapachem,
Wyszło niesamowicie! Jego smak uzależnia. Daje sobie uciąć rękę
Z każdym kawałkiem chce się więcej, i więcej, i więcej…
Chcecie przepis?
Wartości odżywcze (1 kawałek):
Białko: 2,4g
Tłuszcze: 3,6g
Węglowodany: 6,5g
Kalorie: 71
Chcecie przepis?
Składniki:
Spód
45g daktyli @krukam,
3 łyżki mąki kokosowej @krukam,
1 łyżka oleju kokosowego @krukam,
15g kakao,
Masa chia
350g jogurtu naturalnego,
150ml mleka kokosowego,
5 łyżeczek nasion chia,
3 łyżeczki żelatyny,
ksylitol wedle uznania @krukam
ekstrakt waniliowy @guiltfree
Galaretka mango
1 dojrzałe mango,
sok z jednej cytryny,
ksylitol wedle uznania @krukam
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Odlewamy wodę i blendujemy razem kakao i rozpuszczonym olejem kokosowym. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Zbijamy w kulę. Następnie formę (u mnie 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i kulę rozprowadzamy równomiernie w naszej formie. Wkładamy do lodówki.
2. Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem, ksylitolem, ekstraktem waniliowym i nasionami chia. Odstawiamy na około godzinę aby nasiona wchłonęły płyn. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy. Przelewamy na nasz spód i wstawiamy do lodówki.
3. Mango obieramy i blendujemy na mus, dodajemy ksylitol, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na stężoną masę z chia i ponownie umieszczamy w lodówce. Po około godzinie ciasto jest gotowe do krojenia i wchłonięcia
Całość dzielimy na 16 kawałów
Szczególne podziękowanie dla firmy KRUKAM za niezbędne produkty.
Leave A Comment