DIETETYCZNA WANILIOWO – KAKAOWA BABKA WIELKANOCNA!

Macie ochotę na klasyczną, wielkanocną Babkę? 🍮

Bardzo proste i szybkie przygotowanie, a smak po prostu idealny. Doskonała do porannej kawy czy herbaty ☕🍵 i znakomity zamiennik tej mniej zdrowej wersji 😊

Będziecie zadowoleni! Zakład? 🐇

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 2,6g
Tłuszcze: 8,4g
Węglowodany: 10,2g
Kalorie: 127

Chcecie przepis?

Składniki:

Spód
➡️ 4 jaja „L”,
➡️ 170g mąki ryżowej,
➡️ dojrzały banan,
➡️ 3 łyżki ksylitolu
➡️ aromat waniliowy,
➡️ 1 łyżka kakao,
➡️ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
➡️ 1 opakowanie waniliowego budyniu bez cukru,
➡️ pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
➡️ kilka kropel aromatu waniliowego

 

Wykonanie banalnie proste:
1. Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, budyń i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy.
2. Dzielimy na 2, do jednej części dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao. Mieszamy i łączymy, wlewając do formy.
3. Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, wkładamy formę i pieczemy przez ok. 35-40 minut.

Całość dzielimy na 16 kawałów