ORZECHOWO – WANILIOWE CIASTO MONTE!
Kto z nas nie jadł pysznego serka MONTE?
Pamiętacie ten orzechowo – waniliowy smak? Ja po pierwszej łyżce mojego deseru wiedziałem, że jest IDENTYCZNY jak ten, z opakowania dostępny w sklepach
Przygotowanie mega szybkie, tak samo jak konsunowanie
Wartości odżywcze (1 kawałek):
Białko: 2,3g
Tłuszcze: 10,9g
Węglowodany: 7,8g
Kalorie: 136
Chcecie przepis?
Składniki:
Spód
100g zmielonych migdałów (od @bakalland ) ,
2 łyżki oleju kokosowego (od @krukam )
Jasny krem
300g stałej części mleczka kokosowego,
2 łyzki miodu
,
aromat waniliowy,
25g eksponowanych zbóż,
Ciemny krem
150g stałej części mleczka kokosowego,
70g gorzkiej czekolady minimum 70%,
Wykonanie banalnie proste:
1. Olej kokosowy rozpuszczamy, mieszamy razem z migdałami. Powstałą masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18cm). Chowamy do lodówki.
2. Śmietankę kokosową ubijamy, dodajemy miód, wanilię, mieszamy. Na koniec dokładamy ekspandowane zboża i ponownie mieszamy. Krem przekładamy na migdałowy spód i chowamy do lodówki.
3. Roztapiamy gorzką czekoladę. Mleczko kokosowe ubijamy i dodajemy przestudzoną czekoladę Dokładnie mieszamy i wylewamy na jasną warstwę. Posypujemy ekspandowanym zbożem i chowamy do lodówki na około 1.5 godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić.
Całość dzielimy na 16 kawałów
Wielkie podziękowania dla firmy:
BAKALLAND https://www.facebook.com/BakallandSA/
oraz
KRUKAM https://www.facebook.com/krukampl/
Leave A Comment