ORZECHOWO – WANILIOWE CIASTO MONTE!

Kto z nas nie jadł pysznego serka MONTE?
Pamiętacie ten orzechowo – waniliowy smak? Ja po pierwszej łyżce mojego deseru wiedziałem, że jest IDENTYCZNY jak ten, z opakowania dostępny w sklepach

Przygotowanie mega szybkie, tak samo jak konsunowanie

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Białko: 2,3g
Tłuszcze: 10,9g
Węglowodany: 7,8g
Kalorie: 136

Chcecie przepis?

Składniki:

Spód
➡️ 100g zmielonych migdałów (od @bakalland ) ,
➡️ 2 łyżki oleju kokosowego (od @krukam )

Jasny krem
➡️ 300g stałej części mleczka kokosowego,
➡️ 2 łyzki miodu ,
➡️ aromat waniliowy,
➡️ 25g eksponowanych zbóż,

Ciemny krem
➡️ 150g stałej części mleczka kokosowego,
➡️ 70g gorzkiej czekolady minimum 70%,

 

Wykonanie banalnie proste:
1. Olej kokosowy rozpuszczamy, mieszamy razem z migdałami. Powstałą masę wykładamy  na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18cm). Chowamy do lodówki.
2. Śmietankę kokosową ubijamy, dodajemy miód, wanilię, mieszamy. Na koniec dokładamy ekspandowane zboża i ponownie mieszamy. Krem przekładamy na migdałowy spód i chowamy do lodówki.
3. Roztapiamy gorzką czekoladę. Mleczko kokosowe ubijamy i dodajemy przestudzoną czekoladę Dokładnie mieszamy i wylewamy na jasną warstwę. Posypujemy ekspandowanym zbożem i chowamy do lodówki na około 1.5 godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić.

Całość dzielimy na 16 kawałów

Wielkie podziękowania dla firmy:
BAKALLAND https://www.facebook.com/BakallandSA/
oraz
KRUKAM https://www.facebook.com/krukampl/