ŚWIĄTECZNE FIT PIERNICZKI

 

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nie zdążyłem się odwrócić a już mamy grudzień
Z tej okazji postanowiłem upiec świąteczne pierniczki, w sam raz na zimne dni, jako dodatek do gorącej herbatki ☕

Wyszły idealnie.
Smak? Musicie spróbować

 

Wartości odżywcze (1 pierniczek):
Białko: 0,5
Tłuszcze: 3,6g
Węglowodany: 37,5g
Kalorie: 46,8

Składniki:

Ciasto
➡️ 100g mąki kokosowej,
➡️ 75g mąki migdałowej,
➡️ 75g oleju kokosowego (roztopionego),
➡️ 50g odżywki białkowej (o smaku piernika/ciasteczka),
➡️ 1 całe jajo,
➡️ 10g syropu klonowego,
➡️ 100g mleka kokosowego,
➡️ pół łyżeczki proszku do pieczenia,
➡️ 30g przyprawy do pierników,
➡️ łyżeczka aromatu waniliowego,
➡️ gorzka czekolada do dekoracji (lub pisaki do dekoracji tak jak u mnie).

 

PRZYGOTOWANIE:
1. 
Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

2. Dodajemy do całości roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy, jajo, mleko kokosowe, aromat waniliowy. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulę. Ciasto wałkujemy na stole, który wcześniej posypujemy mąką, aby nie przywarło do powierzchni. Wycinamy wzorki.

3. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Nasze formy wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Całość dekorujemy po ostygnięciu.

Mi wyszło 35 pierniczków 🙂