DIETETYCZNE CIASTO RAFAELLO
Chcecie przeżyć coś na prawdę niezwykłego? Zróbcie Rafaello w zdrowej wersji
Ja, osobiście jestem zachwycony tym, co udało mi się stworzyć własnoręcznie.
Przygotowanie nie jest skomplikowane a efekt końcowy jest po prostu bombowy! zakład? Trzymajcie się foteli!
Nigdy nie sądziłem, że jestem w stanie samodzielnie przygotować takie cudo
Wartości odżywcze (1 kawałek):
Białko: 15,1g
Tłuszcze: 34,0g
Węglowodany: 37,5g
Kalorie: 517,5
Składniki:
Spód
150g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych,
175g wiórków kokosowych,
50g masła orzechowego (u mnie z nerkowców),
Krem
100g kaszy jaglanej,
5 łyżek wiórków kokosowych,
450ml mleka kokosowego,
aromat kokosowy,
łyżka miodu,
migdały,
Polewa
puszka białej fasoli,
3 łyżeczki miodu,
1.5 szklanki wiórków kokosowych,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od środka, gdyż nasza masa musi później godzinkę spędzić w lodówce.
Kaszę płuczemy pod wrzątkiem aby pozbyć się goryczy, następnie wrzucamy do garnka, do którego dodajemy mleko, wiórki, aromat i miód. Gotujemy tak długo, aż kasza wsiąknie całe mleko. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie na godzinę do lodówki.
2. Zabieramy się za spód.
Orzeszki ziemne blendujemy razem z wiórkami, następnie dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy. Wykładamy na formę (u mnie 24cm średnica) i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Wyciągamy naszą masę, mieszamy ponownie i rozprowadzamy równomiernie na spód. Następnie wykładamy migdały.
3. Fasolę płuczemy pod wodą, następnie blendujemy na gładką masę, dodajemy wiórki, miód i mleko, ponownie blendujemy..
Masę wylewamy na nasze ciasto i wkładamy do lodówki na ok. godzinkę.
Kroimy na 8 kawałków.
Powstałe ciasto przechowujemy w lodówce.
Leave A Comment